Syyskuussa 2015 kuudennen ja Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle raketin lailla singahtaneen albuminsa “Silvër” Horizon julkaissut metalliyhtye Diablo on päättänyt levyä tukevan pitkän keikkarupeamansa ja heittäytyy nyt täysillä uuden materiaalin kimppuun.

Yhtyeen kitaristi ja säveltäjä Marko Utriainen kommentoi mennyttä ja tulevaa seuraavasti: ”Kiitos ja kumarrus syvään omasta ja koko bändin puolesta kaikille teille, jotka olette olleet mukana Diablon meiningeissä viimeisen kahden vuoden aikana. Olette antaneet meille ikimuistoisia hetkiä keikkalavoilla ja mahdollistaneet välillä jopa loppuunmyytyjen keikkojen muodossa kunniallisen paluun pitkäksi venähtäneeltä keikkatauolta. Meidän velkana teille on nyt pitää huoli siitä, ettei uutta materiaalia ja keikkoja tarvitse odottaa yhtä montaa vuotta. Tilausta musiikillemme tuntuisi keikkojen jälkeen ihmisiltä saadun suoran palautteen perusteella edelleen olevan, joten yritämme toimittaa sellaista parhaamme mukaan.

Näin jälkeenpäin ajateltuna “Silvër Horizon” oli niin sävellys- kuin sovitusprojektina käsittämättömän raskas. Teemalevyn työstämisessä nälkä kasvoi syödessä ja rima nousi aina vain korkeammalle. Basistimme Aadolf Virtanenkaan ei yllättäen käynyt tyylilleen uskollisena muistuttamaan, että kyllä riman voi välillä alittaakin. Noh, ”Silvëristä” otettiin lopulta niskalenkki, vaikka omaa mielenterveyttä välillä tulikin pikkutunneilla vähän epäiltyä, kun sävellykset ja sovitukset eivät napsahtaneet ihan helposti kohdilleen. Tuskaisen projektin maaliin saattamisen plussapuolena ja soittoteknisesti vaikean materiaalin live-esityksistä hengissä selvinneenä itseluottamus on nyt kuitenkin niin säveltäjänä, sovittajana kuin soittajanakin pilvissä. Uuden materiaalin työstäminen palauttanee sen sieltä kuitenkin pikaisesti taas takaisin maan pinnalle.

Maan pinnalle palataan itse asiassa myös temaattisesti, sikäli mikäli Nygårdin kryptisiä juttuja on uskominen. Kuulostaa nimittäin siltä, että seuraavaksi tulemme liikkumaan varsin merellisissä tunnelmissa. Nygårdin lapsesta asti tunteneena rohkenen kuitenkin jo arvata, että merellinen ei tässä tarkoita Strömsötä vaan jotain aivan muuta. Katastrofeilta siis tuskin jatkossakaan vältytään. Nyt täytyy minunkin alkaa iskemään kuulaa rantakallioon, jotta ”Myrskyluodon Maija of heavy metal” näkisi jossain vaiheessa päivän valon. Onneksi kovalevyllä onkin jo tukku erittäin potentiaalisia raakileita, joita on nyt tarkoitus syventyä fiilistelemään ja viilaamaan. Uuden materiaalin valmistumisaikataulusta en uskalla lupailla tarkempia, mutta motivaatiota säveltämiseen ainakin löytyy. Siitäkin kuuluu kiitos teille kaikille, jotka ostitte levyn ja kävitte keikoilla diggailemassa! Palaamme siis asiaan mahdollisimman pian ja tässä olisi teille vielä bonuksena kuvia ja tunnelmia menneiltä keikoilta “Prince of the Machine” -videon muodossa.”